HEGYVIDÉK 1995. január 18.

ÉSZAK-BUDA VILLAMOSKÖZLEKEDÉSE

 

A Fővárosi Önkormányzat komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt időben a budapesti buszközlekedés korszerűsítésére. Eközben mintha a villamosközlekedés kissé a háttérbe szorult volna. Most, hogy az Expo lekerült a napirendről, és lezajlottak az önkormányzati választások, talán időszerű górcső alá venni a villamosvonalakat. Ebben az írásban csak szűkebb pátriám, Észak-Buda helyzetét taglalom. Szerény véleményem szerint néhány, nem lényegi változtatással a meglévő viszonylatok gazdaságosabbá tehetők, forgalmuk növelhető.

 

A hegyi járatok

 

Az 56-os villamos jelenleg Hűvösvölgy – Moszkva tér közt közlekedik. Mivel mindkét végállomáson hurokvágány van, a TATRA egyállásos motorkocsiijai szólóban is; csúcsidőben motorkocsi. + mellékkocsi összeállításban közlekedhetnek.

A 59 járat Farkasrét – Moszkva tér közt hasonló módon járt egészen addig, amíg a 6-os végállomásának eltérő kialakítása miatt a Moszkva téri hurokforduló lehetősége á viszonylat számára megszűnt. Így, mivel itt csak kitérőn tudnak a járatok megfordulni, és mivel – tudvalevően – a TATRA villamosok motorkocsijai egyállásúak, kizárólag két motorkocsiból összeállított szerelvények közlekedhetnek, mert a szerelvény mindkét végén kell lennie vezetőállásnak.

Az Expo kapcsán felmerült, hogy az 56-os és a 61-es járatot összekapcsolják. Mivel a 61-es járat Móricz Zsigmond [kör]téri végállomásán szintén nincs hurokforduló, hasonló helyzet állna elő, mint az 59-es járat esetében. Két motorkocsiból álló szerelvényeket kéne közlekedtetni akkor is; amikor ez kihasználatlan. Célszerűbb és gazdaságosabb megoldás, ha a két hegyi járatot lehetne összekötni.

A farkasréti és a hűvösvölgyi végállomáson egyaránt van hurokforduló, így csúcsidőn kívül mód nyílna szóló motorkocsi közlekedtetésére a mostani 59-es vonalszakaszán is.

Egyébként csúcsidőben motorkocsi + mellékkocsiból álló szerelvény járhatna végig, ami üzemköltség szempontjából szintén nyereség.

A két vonal közt csak rövid szakaszon, a Déli pályaudvar és a János Kórház közt lenne átfedés az utasforgalom szempontjából. Ez – szerintem – a mai jegyrendszer mellett sem járna értékelhető veszteséggel.

A két járaton a menetsűrűség és az utasforgalom nagyjából azonos, a járatösszevonásnak műszaki akadálya sincs.

Megszüntethető tehát az 56-os Moszkva téri hurokvágánya is.

Az egyetlen feladat a végállomásból egyszerű megállóvá vált. Moszkva téren az utasáramlás biztosítása lenne. Ezt úgy tudnám elképzelni, hogy vágánytengely széthúzással széles szigetperont alakíthatnának ki. A Postapalota felé eső vágány megmaradna, a belső vágány jóval beljebb kerülne. Ehhez fel lehetne használni az 56-os megszüntetendő hurokvágányának bevezető részét. A villamosok ajtaja a megállóban a szigetperon és a szélperonok felé is, mindkét irányban nyílnának; így az utasforgalom biztonságosan levezethető volna.

A temetői csúcsidőben betétjárat közlekedhetne a János Kórház és a temető főbejárata közt.

 

Az újlaki vonal

 

A 17-es villamos ma a Margit híd budai hídfője és a Vörösvári út x Bécsi út sarka közt jár, Szerintem a vonal korántsem olyan forgalmas, mint lehetne. Az északi végállomás csatlakozást nyújt az 1-es villamoshoz. Ez kielégítően fontos csomópont. Korántsem az a déli végállomás: nem véletlenül vitték óriási költségen beljebb a szentendrei HÉV vonal végét sem. Régen a nagykörúti gyűrű volt h város egyik legfontosabb közlekedési ere: Ma a forgalom nagyobb részét már a metró vonalai bonyolítják le. Tehát bármilyen közlekedési eszköz akkor működik a legcélszerűbben, ha a metróvonalakhoz lehetőség szerint közvetlenül csatlakozik.

A 17-es vonalán megvan ez a lehetőség. Amikor a Rákóczi úton és az Erzsébet hídon megszűnt a villamosközlekedés, a 60-as villamos. Apor Vilmos téri [helyesen Lékai János térig] végállomásáról, 57-es számmal közlekedett egy járat a Vörösvári útig a Moszkva téren, a Mártírok útján, Török utcán át.

Az Apor Vilmos téri végállomást rég elbontották, de a Török utcai összekötővonal ma is megvan.

Vajon lehetne-e a 17-es járat mellett egy másikat is közlekedtetni azon a vonalon, de nem Margit hídi, hanem a Moszkva téri végállomással? Biztos vagyok benne, hogy ez a másik járat is, vonzó lenne, így az újlaki vonalon a menetsűrűség növekedhetne; és végső soron a vonal kihasználtsága nagyobb lehetne.

A Moszkva téren egyetlen csonkavágány elégséges lenne az új járat számára: Ezt az 56-os elbontandó hurokvágányának kivezető szakaszának részleges felhasználásával lehetne biztosítani.

 

A budai körgyűrű

 

A 61-es villamos esetében előbb-utóbb felvetődik, hogy – hasonlóan a régi 12 és 12/A buszokhoz – körbejárjon a pest-budai körutakon kétirányú körforgalomban. A legfőbb akadály a Móricz Zsigmond körtéri összekötő szakasz hiánya, amely a tér időszerű felújítása során megépíthető, viszonylag egyszerűen: Ekkor a 6-os átvenné az egykori 12/A, a 61-es az egykori 12-es busz funkcióját.

A korszerű villamosközlekedés egyre fontosabb szerepet játszik a nagyvárosok életében. Budapesten a fejlesztéseket az anyagiak hiánya beszűkíti. A három javaslat megvalósítása a lehető legkevesebb beruházással lehetővé teszi azt; hogy a meglévő infrastruktúrát az eddiginél jobban kihasználhassuk.

 

Kassai István