Beszámoló: VÁRNEGYED 1997. április 25. és

HEGYVIDÉK 1997. május 7, azonos szöveggel.

Kiegészítés: HEGYVIDÉK 1997. június 18.

 

VÁRNEGYED 1997. április 25. 11. oldal

HEGYVIDÉK 10 1997. MÁJUS 7 10. oldal

MEGÚJUL A SZÉNA-TÉRI PIAC

 

A II. kerület határán, a Széna téren nagy építkezés folyik, magát a Fény utcai piacot is áttelepítik. Az I. és a XII. kerület lakosai – az építkezés tábláján túl – kevés információhoz jutnak. Elterjedt a rémhír, hogy bezárják a piacot és megfizethetetlen lesz a helypénz. A valós helyzet a következő:

Tavaly februárban hat cég részvételével megalakult a Mammut Üzletház Befektető Rt., amely főtevékenységeként egy nívós üzletláncot kíván létrehozni. Megszerezték a Fővárostól és a II. kerülettől a Széna tér és a Lövőház utca sarkán lévő telkek tulajdonjogát, ahol a P+R parkoló is üzemelt. Ellenértékként a felépülő üzletház 960 férőhelyes mélygarázsainak és parkolóházának egy részét a Főváros és a kerület rendelkezésére bocsátják majd. A telken hatszintes üzletközpont épül, amelyben nagyjából kétszáz kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó egység kaphat majd helyet. Az ötmilliárdos építkezést a Magyar Külkereskedelmi Bank finanszírozza. Az alapkőletétel 1996. október 29-én volt, az épület jövő augusztusban nyit. Egyidejűleg a II. kerületi önkormányzat saját forrásaiból átépíti a Fény utcai piacot. A hónap elejétől a megújult piac átadásáig – előreláthatóan 1998 végéig – sem szünetel az árusítás. A Fény utca végén megnyitják a Ganz kapuját, és az üzem területén kialakított ideiglenes helyen folytatódik a piac élete.

Az új üzletház, a parkolóház és a mélygarázsok forgalma többletterhet jelent majd a környék közlekedésének, amelyet az illetékesek az alábbi módon próbálnak meg enyhíteni. A Széna térről jövő autók a Belváros felé negyedik, önálló forgalmi sávon kanyarodhatnak majd vissza. A Retek utca – Dékány utca – Fény utca kereszteződésében forgalomirányító lámpákat helyeznek majd el. Ezenkívül a Moszkva térről a piacra vezető járdát is kiszélesítik. A Mammut Rt. és a Főváros remélhetőleg önmérsékletet tanúsít majd a parkolási díjak megállapításakor, így a P+R rendszer sem sérül.

Sajnálatos hogy az építkezéseket nem lehetett összekapcsolni a Széna tér – Moszkva téri közlekedési csomópont végleges kiépítésével, ami egyébként minden érintett érdeke lenne. Legalább a Széna téri aluljárót és a metrófeljárót meg kellene építeni, lehetőleg még az üzletközpont megnyitása előtt.

Örvendetes, hogy a meglehetősen elhanyagolt környék egy tömbje megújul, és nem az adófizetők pénzéből Vélhetően a beruházás felgyorsítja a régió fejlődését is.

Szót kell ejteni a negatívumokról is. Az üzletház tömege és gerjesztett többletforgalma valószínűleg rontani fogja a Margit körút amúgy is hírhedten rossz levegőminőségét, átszellőzöttségét. Kár, hogy az építési engedély kiadása megelőzte a Főváros általános rendezési tervének elfogadását. Ismét a gombhoz kell majd szabni a kabátot: az üzletház és parkolói által megnövekedett forgalomhoz a csomópont áteresztőképességét. Tekintve, hogy ez a gócpont a főváros egyik legrégebben vitatott, és talán a legnehezebben megoldható közlekedésszervezési jelensége volt bevásárlóközpont és garázsnagyüzem nélkül is, ez a kérdés nem intézhető el egy vállvonással.

Hogyan hatnak az efféle póluscenterek a környék kisvállalkozásaira, így a polgárosodásra; a magyar áruk terjesztésére, így a munkahelyteremtésre? Ez a jövő titka, ám a nyugati tapasztalatok nem éppen rózsás képet festenek erről.

A Széna tér nemcsak a környék legelőnyösebb fekvésű kereskedelmi területe, hanem az 1956-os forradalom és szabadságharc csatáinak színhelye is. Történelmi emlékhely tehát, s az, hogy itt épp egy bevásárlóközpont épül, ez a tény is híven tükrözi korunk szellemét.

Reménykedjünk, hogy a hasonló tervek elbírálásakor – például a MOM-telkek beépítésének engedélyezésekor – az illetékeseknek lesz erejük szigorúbb korlátokat szabni, előnyösebb kompromisszumokat elérni.

 

Kassai István

 

HEGYVIDÉK 1997. június 18. 15. oldal

Az őstermelők ellen irányul...

 

T. Szerkesztőség! A Hegyvidék május 7-i számában megjelent tájékoztató szándékú olvasói levelem „Megújul a Széna téri piac" címmel. A kézirat leadása óta megnyílt a Ganz területén az ideiglenes árusító, hely, és a történtek nem adnak okot a derűlátásra.

A helypénzt a másfélszeresére emelték. Ez méltánytalan és indokolatlan. Az ideiglenes piacon a körülmények ugyanis sokkal rosszabbak, mint a régi helyen voltak. Nincs árnyékoló, az árusokat és a vevőket veri az eső, fújja a szél. A májusi kánikulában gutaütést lehetett kapni a tűző napon, nem is beszélve arról, hogy így az áru is hamar tönkremegy. Mi lesz itt augusztusban? És főleg mi lesz télen?

Az eddigi ingyenes piaci parkolás megszűnt. Most ijesztően magas óradíjat kell fizetni, vagy szintén elég borsos havi bérletet. Mindez elsősorban az őstermelők ellen irányul. Mert ők nem járnak mindennap árulni, így nem fizetődik ki a kedvezményesebb parkolási bérlet. Az óradíj megfizetése is nekik okoz elsősorban problémát, tekintettel az általuk felhozott áru csekély mennyiségére. A felemelt helypénz is őket sújtja majd. Nyilván a kofáknak is kellemetlen a díjemelés, de őnekik egyszerűbb áthárítani a következményeket a vevőkre, legalábbis egyelőre.

Természetesen a vevők járnak a legrosszabbul. Csökken, majd elapad a felhozatal, kevesebb a friss áru, de nőnek az árak. Ha a II. kerületi Önkormányzatnak így a jó, lelkük rajta.

A XII. kerületi Önkormányzatnak most lenne arra lehetősége, hogy az elsorvadásra ítélt Széna téri piacot pótolja, a most még csak tervekben létező MOM telki városrészben. A XII. kerületnek szüksége lenne egy őstermelői piacra, amely a főváros és más kerületek kereskedelempolitikai szeszélyeitől védve betölthetné hivatását.

Tisztelettel üdvözli

 

Kassai István